Ép testben, ép lélek

Úgy is fogalmazhatnánk, hogy: ép léleknek ép, azaz egészséges a teste.

A lelki és testi tényezők együttes harmóniája jelenti az egészséget. Amikor ez a harmónia megbomlik, különféle testi (és pszichés) panaszok jelzik az egyensúly felborulását. Tehát aki egészséges fizikai testtel rendelkezik, annak a lelke is egészséges, harmóniában van önmagával és a világgal, nincsenek gyötrő, negatív energiát generáló gondolatai. Azonban bármilyen betegség, a fizikai testet érintő tünet, vagy fájdalom azt hivatott jelezni, hogy a test és lélek harmóniája felborult.

A betegség és egészség kortól független, érhet egy kisbabát is olyan lelki sérülés - akár már magzat korában -, amit nem tud feldolgozni és megbetegszik tőle, és lehet egy idős ember is egészséges, ha sikerült az élete folyamán felmerült problémákat lelkileg feldolgoznia. A testi tünetek nem választhatóak el a lelki problémáktól, azokat együttesen kell vizsgálnunk, hogy ne a tüneteket, hanem az okokat kezeljük. Ahogy Platón, ókori görög filozófus fogalmazott: "A legnagyobb hiba, amit az orvosok elkövetnek, hogy a testet anélkül próbálják meggyógyítani, hogy az elmét is gyógyítani próbálnák. Pedig az elme és a test egy, és nem szabadna külön kezelni."

Gondolataink teremtő ereje óriási, és kihatással vannak egész életünkre. A pozitív gondolatokkal, megértéssel és elfogadással gyógyítani tudjuk testünket, a negatív gondolatokkal, az elutasítással pedig romboljuk energetikai rendszerünket, így a fizikai testünket, amely következtében megjelennek a betegségek, azaz a lelki problémák fizikai tünetben manifesztálódnak. Ez az elképzelés már a régi görögöknél és a keleti orvoslásban is évezredek óta jelen van. Az egyik leghíresebb ókori bölcs, az "orvostudomány megalapítója", Hippokratész már beszélt a pszichoszomatikus szemléletről, és alkalmazta a gyógyításban, amikor az egészség legfőbb feltételének a testi, lelki és környezeti tényezők közötti harmóniát nevezte meg. Ennek alapján mondhatjuk, hogy az orvoslás mindig is pszichoszomatikus szemléletű volt, eltekintve az elmúlt két évszázadtól, ahol a materialista-mechanisztikus szemlélet háttérbe szorította. Ezt az elméletet Platón egyik dialógusában, a Kharmidészben így fogalmazta meg: "minden rossz is, jó is a lélekből árad ki a testre és az egész emberre", "Először és legfőképpen tehát a lelket kell ápolni, ha azt akarjuk, hogy a fej is, meg az egész test is egészséges legyen."

A test sosem beteg, vagy egészséges, a testben csak a tudat információi fejeződnek ki. A test semmit sem tesz magától, erről mindannyian meggyőződhetünk, ha megtekintünk egy holttestet. Az élő ember teste működését éppen annak a két nem anyagi természetű instanciának köszönheti, melyet tudatnak (léleknek) és életnek (szellemnek) nevezünk. A testben a tudat információi manifesztálódnak, s válnak ez által láthatóvá. A test működése összességében azoktól az információktól függ, amelyeknek kiindulópontja az emberi tudat.
A betegség azt jelenti, hogy letértünk a harmónia útjáról, illetve kérdésessé tettünk egy addig kiegyensúlyozott rendet. A harmónia zavara azonban a tudatban, az információk szintjén áll fenn, a testben csak megmutatkozik. Így, ha egy ember tudati világa kizökken egyensúlyából, ez testi tünetekben lesz látható és átélhető a számára. Félrevezető tehát azt állítani, hogy a test beteg. Beteg csak az ember lehet, s betegsége testében jelentkezik tünetként. (Ha egy tragédiát bemutatnak, akkor sem a színpad tragikus, hanem a darab!)

A magyar nyelv gazdagsága számtalan szólással, kifejezéssel adja tudtunkra a test és lélek kapcsolatának mibenlétét, összefüggéseit. Például: nem bírom megemészteni, kiütést kapok tőle, fáj a fogam valamire stb. Ezt az ősi bölcsességet nem szabad kidobni az ablakon, bárki egy csöppnyi utánagondolással a betegségei nagy részének lelki okait felderítheti, csupán a magyar nyelvből levezethető útmutatásokat kell követnie.

Minden lelki disszonanciánk megjelenik az energetikai testünkben. Amennyiben ez az energetikai állapot tartóssá válik, egy idő után a fizikai testben is megjelenik betegség formájában. Amennyiben csak a tünetet kezeljük, ebben az esetben elnyomjuk a lélek jelzését, ezért hamarosan más tünet formájában jelentkezik lelkünk elégedetlensége. Ezért fontos mindig a tüneti kezelés mellett a kiváltó ok kiderítése is. Amikor a kiváltó okokat megtaláljuk, gyakran már a felismerés is beindítja a gyógyulási folyamatot. A magyar nyelv bölcs szófordulatai is utalnak a test és lélek kapcsolatára, összefüggéseire. Például: kiütést kapok tőle, nem bírom megemészteni, fáj a fogam valamire, a hátam közepére sem kívánom, látni sem bírom, hallani sem akarok róla, torkig vagyok vele, stb. Ezeken az ősi bölcsességeken elindulva, önmagunkat vizsgálva és kicsit utánagondolva, sok betegség lelki okát fel lehet deríteni.

Természetesen a problémák, betegségek okainak feltárásában támaszkodhatunk az emberi szervezet ős-bölcsességére is. Szervezetünk mindig tudja, hogy mire van szüksége és hogyan tudja "megjavítani" magát. Ez a bölcsesség mindannyiunk birtokában megvan, csak fel kell ébreszteni, meg kell támogatni. Az egyik lehetséges terápiás lehetőség a Holistic Pulsing kezelés, amely feléleszti a tudatalatti működését, és így segít megszüntetni és feldolgozni a betegségeket kiváltó okokat anélkül, hogy tudatosan "dolgoznánk rajta". Ez a terápia azért nagyszerű, ellentétben más módszerekkel, mert csak azokat a lelki okokat hozza fel a tudat szintjére, amelyekkel a páciens képes megbirkózni, amelyeket képes feldolgozni. Ebből következik az is, hogy ahogy "erősödik" a páciens tudata/tudatossága, úgy egyre mélyebben lévő problémákat tudunk a felszínre hozni, és képes lesz feloldani, elengedni anélkül, hogy újabb lelki traumákat okoznánk vele.

"Akkor drága az egészség, mikor meglep a betegség." - mondja a magyar. Mi fontosnak tartjuk a megelőzést, hogy a lelki problémákat minél korábban - még a betegségek kialakulása előtt - kezeljük. Ha már megjelent a betegség, akkor sem kell elkeseredni, hiszen mindenből van kiút, csak tenni kell érte, tennie kell önmagáért.
Forduljon hozzánk bizalommal és mi segítünk!

vissza a főoldalra